Barn växer fort och för många föräldrar känns det som att man måste köpa nya kläder hela tiden. Det kan vara lite synd, speciellt om det inte finns något direkt fel på kläderna förutom att de inte längre passar. För att vara så ekonomisk som möjligt kan man återvinna barnkläderna. Det är även miljövänligt, vilket är ett extra plus. Det finns många olika sätt att återvinna barnkläder på. Har man många barn i familjen är nog det mest logiskt att låta dem ärva varandras kläder, men även om man inte har det finns det många tips man kan följa för att börja återvinna barnkläder.

Sy om eller donera

Om man kan sy går det att göra om olika kläder så att de passar sitt barn igen. Ett par urväxta byxor kan till exempel bli till en kjol genom ganska enkel sömnad. Det går också ofta att utvidga kläder genom att sy fast en remsa tyg i sidorna. Kan man inte sy kan man kanske anordna en byteshandel med andra föräldrar? Varför inte anordna en klädbytardag där man bor? Det brukar vara mycket uppskattat av många föräldrar. En annan idé är att donera babykläder till sjukhus eller insamlingar, vilket både är givmilt, tacksamt och miljövänligt. Låt kläderna komma till liv igen genom användning istället för att slängas.

Skapa pyssel av kläderna

Oavsett om man själv har fler barn eller ej brukar det alltid finnas småbarn i bekantskapskretsen. Man kan börja med att kolla där om de har något behov av fina barnkläder. Många småbarnsföräldrar brukar bli glada för all hjälp de kan få. Man kan även skapa andra saker med kläderna som inte passar barnet längre. Varför inte skapa ett trevligt flaggspel av tygbitarna, eller kanske använda de små tröjorna till gosedjuren? Även hårband och tygsmycken tillverkade av de avlagda kläderna brukar vara ett roligt pyssel att skapa tillsammans med barnen. Hitta inspiration på babydesign.se. Att tillverka en bärsjal, ett kuddfodral eller en filt till vagnen kanske vore något?