Precis som för vuxna är det viktigt för barn att de är klädda ordentligt om vintern för att de inte ska bli nerkylda och riskera förkylningar eller värre sjukdomar. Skillnaden är att barn, särskilt när de är små, inte kan säga till om de är för kalla eller fryser, varför föräldrarna måste vara noga med att klä barnen rätt.

Hur man ska klä barn om vintern beror på hur aktiva de är, till exempel om de är gamla nog att springa och gå själva. I sådana fall måste de, förutom varma kläder, också ha kläder som de kan röra sig fritt i. För barn som ligger eller sitter i vagn är det desto viktigare att kläderna håller värmen, eftersom de inte får någon värme från kroppens rörelser.person-1145525_960_720

En bra grund för barn som sitter eller ligger i vagn är en body eller en tröja och långkalsonger. Detta lager är till för att hålla huden torr, och ett material som andas, som ull, är därför att rekommendera. Enligt lager-på-lager-metoden ska barnet sedan ha ytterligare två lager på sig: mellanlagret, som ska hålla värmen, och ytterlagret, som ska vara vindtätt. Mellanlagret kan med fördel bestå av en tröja och ett par byxor, förslagsvis i fleece eller ull, medan en vindtät overall är ett av de bästa alternativen för det yttre lagret.

Förutom kroppen måste dock även fötter, händer och huvud hållas varma, och då passar det med en mössa av ull, ett par sockor av ull (och eventuellt ett par kängor om barnet sitter i sittvagn) och ett par vantar av ull. Det sistnämnda gäller dock endast om det är riktigt kallt, eftersom barnets händer ofta skyddas av den åkpåse som man också ska ha i vagnen. För en sittvagn kan det också gå bra med en ullpläd eller en fäll som man lägger över barnet. I det fallet bör dock barnet även ha vindtäta vantar.

För att kunna bädda ordentligt med åkpåse och annat som barnen behöver om vintern behöver man självklart en bra barnvagn, som också klarar vinterväglaget i Sverige. På Bigbaby.se hittar du ett brett sortiment av barnvagnar från märket Bugaboo, som passar alla årstider och alla tillfällen.

Taggar