Barnskor är ett otroligt viktigt plagg när det gäller barns kläder. Kanske inte de första månaderna men när de börjar ta de första stapplande stegen är valet av skor viktigt. Det lönar sig att köpa skor av bra kvalité eftersom de slits betydligt mer än de flesta nyblivna föräldrar tror. Det är även viktigt att skorna sitter bra på foten så att barnet inte kliver snett. Barnets första par skor framkallar ofta starka känslor och det är många som sparar dem för resten av livet. Barnskor var förr något lyxigt, men trots det offrades skor eftersom de ansågs bringa lycka till hemmet.

Skor framkallar känslor

Kängor och Barnskor i konstverk har avbildats under lång tid inom olika konstformer. De får oss att fundera över vem ägaren var och efter vilka vägar de vandrat? Det är inte bara konstnärer som har insett skornas förmåga att beröra. Det är något speciellt med barnets första par skor. Väldigt få föräldrar har hjärta att slänga dem i soporna utan vill gärna spara dem. Det finns flera DIY-projekt som involverar barnskor. En minnestavla är kanske det vanligaste. Barnets första skor ramas in tillsammans med den första nappen, snuttefilten eller någon annan detalj som var viktigt under det första levnadsåret. Det blir en fin tavla som kommer att väcka känslor i många år framöver.

Barnskor i svenska hus

Idag är det svårt att tänka sig att det fanns en tid i Sverige då vart femte barn dog innan de fyllt ett år. Barnkullarna var stora och syskonen ärvde skor av varandra tills de knappt höll ihop. På sommaren sprang de flesta barnen dessutom barfota. Trots detta så är det många som hittar barnskor när de renoverar sina hus. Anledningen beror på skrock och drömmar om friska barn. De blivande föräldrarna grävde ner eller byggde in barnskor i huset. Det skulle ge dem friska barn och ett lyckligt hem. Självklart köptes inte nya skor till detta utan det var ofta väl nötta skor.