Att få en liten bebis är en underbar gåva, och som förälder brukar den första tiden vara en av de mest givande perioderna i livet. Med glädjen följer dock en hel del arbete – och vissa frågor är det inte säkert att man, som nybliven förälder, har full koll på. Vet du exempelvis hur du ska klä ditt nyfödda barn för att uppnå den optimala temperaturen? Spädbarn är känsliga för temperaturförändringar, och eftersom förmågan att artikulera sina problem ännu inte har utvecklats krävs det förberedelse för att klä sitt barn på ett optimalt sätt.

 

Under vintern kan problemet vara ännu klurigare. Sommaren bjuder vanligtvis på behagliga temperaturer och den nyfödda kan ha en något lättare mundering, men när det börjar blåsa snålt behöver du som förälder tänka till lite extra. Många föräldrar väljer då att bylsa på sina barn med stora, tjocka ytterkläder för att se till att kylan inte når in till kroppen, och till slut liknar barnet ett litet pälsknyte där han eller hon ligger i sin vagn. Det är förstås en god tanke – men risken är att barnet istället blir för varmt. Ett nyfött barn kan nämligen inte anpassa kroppstemperaturen till de yttre omständigheterna på ett lika naturligt sätt som vi vuxna kan, så det gäller att vara noga när man väljer ytterkläder åt sitt barn.Klädernyfödda

 

När du ska ta fram kläder åt barnet är det smart att tänka – precis som du gör åt dig själv – i lager. En bra tumregel är att ha tre lager kläder: ett närmast kroppen som exempelvis en body, ett mellanlager med vanliga kläder i varmt och tätt material, och ett ytterlager med en overall . Därutöver är det viktigt att ha en mössa på huvudet – på vintern för att skydda sig mot kylan och på sommaren för att skydda sig mot solen – och ullsockor för fötterna, liksom en bra vagn som har en åkpåse för att skydda mot kalla vindar.

 

Om du är osäker på om du har klätt ditt barn korrekt efter de rådande väderförhållandena ska du känna antingen i pannan eller i nacken på barnet. Om du tycker att det känns kallt bör du klä på barnet ytterligare något plagg. Om barnet svettas bör du istället se om du kan ta av något tills du får ner barnets kroppstemperatur till en lämplig nivå. När du känner på händer och fötter ska du tänka på att de ofta är kallare än kroppen i övrigt, men om de är kallare än normalt är det läge att se över klädseln.

Taggar