Barn behöver mycket tid utomhus. När de leker ute får de frisk luft och mer kunskap om naturen som finns runt omkring dem. För att utomhusleken ska bli så rolig som möjligt behöver barn kläder som ger utrymme för rörelse, sitter skönt och skyddar från sol, kyla, vind och väta. Idag finns ett stort utbud av barnkläder som passar under de varma och kalla perioderna på året. I den här texten ska vi tipsa om vilka kläder som lämpar sig bäst både under vinter och sommar. Läs vidare för att lära dig hur du bäst bygger upp en garderob för utelek.

Ytterkläder som passar på vintern

Även om det är kallt ute är det Viktigt att uppleva naturen och se dess skiftningar. Att leka ute på vintern bjuder också på roliga aktiviteter som till exempel byggande av snögubbar och skidåkning. För de lite mindre barnen är en bra overall det överlägset bästa plagget. Den är ett allt i ett-plagg och inga glipor där kall luft kan tränga in finns. En overall i bävernylon är dessutom extra slitstark. De äldre barnen brukar föredra att klä sig i separat jacka och täckbyxa. Under kläderna är det skönt med ett underställ i funktionsmaterial eller ull. Var dock försiktig med att klä barnen i långa halsdukar eftersom de kan fastna och orsaka skador under vilda lekar.

Kläder för sommaraktiviteter

Till sommaren tänker vi ofta att vi vill klä oss i så lite kläder som möjlig, men små barn behöver skyddas extra noga från solen. Då kan en så kallad uv-dräkt vara ett bra plagg. De passar extra bra vid utelek vid vatten eftersom de går utmärkt att bada i samtidigt som de skyddar mot solens strålar. På fötterna är ett par bra skor ett måste. När det är varmt vill man inte stänga in små fötter i för täta skor. Som tur är finns det massor av stadiga och ergonomiskt uppbyggda sandaler som sitter kvar trots att barnet springer mycket. Sandaler är också enkla att sätta på sig själv vilket är ett extra plus.