Idag finns det en uppsjö av barnkläder, både i vanliga butiker, på nätet och loppisar. Har man barn kan man välja mellan allt från märkeskläder för barn till väldigt billiga alternativ. Om du vill köpa miljövänliga barnkläder finns det även många tillverkare som valt bort gifter och andra dåliga ämnen som används i stor utsträckning idag i traditionell klädtillverkning. Man kan hitta ekologiska barnkläder, där man tagit hänsyn till både miljö och människa, så att de som jobbar i fabrikerna inte har behövt andas in giftiga ångor och ämnen från tillverkningen till exempel.

photo-1464031571094-9b1712791444Fynd barnkläder på nätet

Ett annat alternativ om man är ute efter miljövänliga barnkläder, är att köpa second hand. Second hand innebär att man köper begagnade kläder som redan använts. På till exempel allaannonser.nu kan man söka efter barnkläder och få upp listor på sidor på nätet som visar annonser som innehåller just de kläderna. Om du till exempel är ute efter att köpa en begagnad barnoverall, kan du söka på ”barnoverall” eller ”overall för treåring” och få upp ett stort urval av alla annonser på nätet som handlar om just detta. Du kan sedan klicka dig vidare till dessa annonser för att se vem som säljer kläderna, vad de kostar och hur du tar kontakt med säljaren. Många gånger är begagnade barnkläder på nätet i väldigt gott skick då barn växer snabbt som bekant, och kläderna inte hunnit användas under så lång tid. I dagens samhälle får barn även så mycket kläder från familj och vänner, så en del kläder kanske inte använts alls.

Träffa vänner och byt barnkläder

Om du vill medverka till en miljövänlig konsumtion av barnkläder, är alternativet att byta barnkläder någonting du bör testa. Bjud in vänner, arbetskollegor, grannar, familj eller bekanta till en heldag eller till exempel en lördagskväll och byt barnkläder med varandra! Du kan till exempel ange på inbjudan att man ska ta med kläder för barn i en viss ålder, eller så kan det vara upp till var och en. Bjud på fika eller middag och gör träffen till en trevlig stund tillsammans. Det du inte har användning för längre kan vara ett fynd för någon annan som har barn i en annan ålder! På detta sätt behöver du inte köpa nya barnkläder hela tiden utan kan byta med andra och spara på både miljön och plånboken. Det som ligger helt oanvänt och tar upp plats i din egen garderob kan enkelt förvandlas till kläder som kommer till glädje i ett annat hem.